
MIN FORSKNING
Aktuellt
Jag ingår i ett forskarteam på Mälardalens universitet som studerar styrning och ledning av arbetsmiljö i kommuner och kommunala bolag. Vi intervjuade 2023 politiker i social eller teknisk nämnd eller i kommunala bolagsstyrelser.
Vi vill ta reda på hur de tänker kring arbete och hälsa, vad de själva upplever att de har för påverkansmöjligheter i sin styrning, och deras perspektiv på de skillnader i förutsättningar i arbetet som finns rapporterade mellan social och teknisk förvaltning.
I februari 2025 har vi fått en artikel accepterad för publicering efter expertgranskning och en andra artikel är inskickad till en annan tidskrift för att förhoppningsvis få genomgå expertgranskning.
Ett urval av mina tidigare studier
A Piece of the Boardroom Pie – An Interview Study Exploring What Drives Swedish Corporate Boards’ Engagement in Occupational Health and Safety
Vad säger bolagsstyrelser själva om sina drivkrafter till att engagera sig i anställdas hälsa och säkerhet? Vissa har ett tillbakalutat reaktivt förhållningssätt, andra har ett framåtlutat, proaktivt förhållningssätt. Om du är intresserad av styrelsernas argument till det ena eller det andra, så finner du studien här.
A champagne tower of influence: An interview study of how corporate boards enact occupational health and safety
Vad gör svenska stora privata bolagsstyrelser när de tar det yttersta ansvaret för de anställdas hälsa och säkerhet? Och hur går det till när en styrelse utövar inflytande via VD? Processen liknar faktiskt ett champagnetorn. Du hittar studien här. Vi tog även fram en “executive summary” - en idésamling som ger styrelser, och även ledningsgrupper, konkreta råd för hur man kan styra för ökad hälsa och säkerhet. Du hittar idésamlingen här.
iLead – a transformational leadership intervention to train healthcare managers’ implementation leadership
Studien ger en beskrivning av den teoretiska bakgrunden till innehåll och pedagogik i ett förändringsledarprogram där både enhetschefer och deras överordnade chefer skulle delta. Du finner studien här.
A randomised study of leadership interventions for healthcare managers
Studien ingick i min avhandling och var en utvärdering av ett ledarutvecklingsprogram, s k ”Backstagegrupper”. Resultaten var mixade och vi lärde oss mycket om hur utmanande det är att utvärdera ledarutvecklingsprogram. Du finner studien här.
Healthcare managers’ leadership profiles in relation to perceptions of work stressors and stress
Vi fann fyra profiler utifrån hur man skattar styrkan i sitt ledarskap i de tre dimensionerna resultat-, relations- och förändringsorienterat ledarskap. En av ledarprofilerna var tydligt mer stressad än de andra tre. Du finner studien här.
How to design, implement and evaluate organizational interventions for maximum impact: The Sigtuna Principles
När elva svenska och danska forskare från olika discipliner slog sina kloka huvuden ihop med personer som jobbar praktiskt med organisatorisk förändring, blev resultatet best practice utifrån tio principer om hur insatser bör designas, implementeras och utvärderas. Du finner studien här.
The mediating role of demand and control in the relationship between leadership behaviour and employee distress: A cross-sectional study
Ett av de intressanta resultaten i denna studie var att medarbetare som skattade sin chef som stark på uppgiftsorientering, också skattade lågt på egen stress. Så kallat transaktionellt ledarskap – i stort överlappande med uppgiftsorienterat ledarskap – tycks vara viktigt för ett hållbart ledarskap. Du finner studien här.