Arbetsmiljö + lönsamhet = sant

Dålig arbetsmiljö kostar, vilket forskare på Karolinska Institutet har tydliggjort i en mycket intressant studie.

758 chefer inom olika branscher fick utifrån åtskilliga scenarios av sjuknärvaro och bristande arbetsmiljö, bedöma följdeffekter och dess kostnader.

Bland annat fick de ta hänsyn till i vilken grad en roll påverkar ett teams prestation, hur svår rollen är att ersätta och grad av krav på snabb leverans.

Deras bedömningar räknades om till lönemultiplikatorer.

För sjuknärvaro blev den i genomsnitt 1,54.
För bristande arbetsmiljö 1,72.

För varje person som har 35 000 i lön och som är sjuknärvarande (exempelvis inte är sjukskriven men skattar rött på stress i medarbetarundersökningen), kostar denna person sin lön + arbetsgivaravgift x 1,54.

Vid en arbetsgivaravgift på 31,42% blir det en extra kostnad på 24 838 kr/mån. Om tio personer är sjuknärvarande under ett år, blir det nästan tre miljoner.

Det kostar med anställda som inte är produktiva. Som inte kan koncentrera sig, som har lägre energi, svårare med samarbete, missar deadlines, som gör ett sämre jobb kvantitativt och kvalitativt.

För arbetsmiljöproblem blir motsvarande siffra +33 117 kr/mån/person (som upplever arbetsmiljöproblem).

Det här är kostnader som är indirekta och svåra att få syn på.

I den vetenskapliga studien, gjord av hälsoekonomer från Karolinska Institutet, finns lönemultiplikatorer uppdelat på olika roller, för att möjliggöra för organisationer att synliggöra dessa kostnader.

Jag länkar till studien här.

Fotcred: JP Valery

Föregående
Föregående

Som att åtgärda bilköer på Essingeleden med fokus på en bil

Nästa
Nästa

Psykologisk trygghet över tid