En sammanfattning av forskning om psykologisk trygghet fram till 2023

En fin sammanfattning av bl. a Amy Edmondson (2023) av forskning om psykologisk trygghet och lärdomar från 185 studier. Hon identifierar fyra dominerande teman:

✅ Få saker gjorda

Genom att skapa förutsättningar som är gynnsamma för att prata, dela idéer och ställa frågor, hjälper psykologisk trygghet till att frigöra individuell prestation, övervinna hinder för effektivt lagarbete och förbättra företagets prestation.

🧠 Främja inlärning

Inlärning sker både på egen hand och i interaktion med andra. En hög psykologisk trygghet - där man vågar ta risken att visa sig okunnig om något eller berätta om en dikeskörning man har gjort - ökar kunskapsöverföring, kunskapsdelning och kreativitet.

💚 Förbättra arbetsupplevelsen

Psykologisk trygghet ökar engagemanget och arbetstillfredsställelsen, bland annat genom att man i större grad vågar vara sig själv, att man inte blir lika stressad eller snabbare tar hjälp att hantera stress, och att klimatet upplevs mer inkluderande.

🤝 Ledare och ledarskap

En övervägande del av studier om ledarskap har fokuserat på den medierande rollen som psykologisk trygghet har mellan olika ledarskapsstilar och medarbetares kreativitet, arbetstillfredsställelse och förmåga att delta aktivt i en diskussion. Det betyder alltså att många av de ledarstilar/beteenden som vi uppfattar som goda, skapar psykologisk trygghet och det i sin tur leder till medarbetare som mår och presterar bra.

Bilden illustrerar en karta över de studier Edmondson med kollega har gått igenom, och antalet artiklar med fokus på detta ämne. Den är publicerad i Annual Review of Organizational Psychology and Organizational Behavior, du hittar länk till artikeln här.

Föregående
Föregående

- Nej, tyvärr.

Nästa
Nästa

Ledarskap är inte en individuell företeelse